Vloerverwarming verdelers

De verdeler van onze vloerverwarming is een belangrijk onderdeel van het verwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat het warme water van je warmtebron in de verwarmingsbuizen terecht komt zodat je huis op de gewenste temperatuur kan worden verwarmd. Er zijn verschillende soorten verdelers, zowel met als zonder pomp, maar ook speciale types voor stadsverwarming. Afhankelijk van de manier waarop je huis verwarmd wordt, heb je een soort verdeler nodig.

Filter

Wat zijn verdelers voor vloerverwarming? 

Vooral bij dit soort verwarming is het belangrijk dat het warme water gelijkmatig over de verwarmingsbuizen wordt verdeeld. Een warmteverdeler is een apparaat dat speciaal ontworpen is om warm water van een warmtebron gelijkmatig over de verwarmingsbuizen. 

Deze warmtebron kun je cv-ketel of warmtepomp zijn. Warmteverdelers zijn voornamelijk gemaakt van kunststof, staal of roestvrij staal. Ze hebben allemaal hetzelfde effect. Wilt u toch gebruikmaken van grondkoeling? Dan is een kunststof dispenser geschikter. Ze zijn voorzien van dubbele wanden waardoor er geen schadelijke condensatie optreedt. 

Vloerverwarming verdelers worden standaard geleverd met een instelbare debietregelaar. Zo regel je per groep exact de hoeveelheid water en verwarm je alle kamers in huis even comfortabel.

De werking van deze vloerverwarming verdeler

De functie van een verdeler is het gericht verspreiden van de hoeveelheid water die door de vloerverwarming heen stroomt. Hiervoor zitten op de invoerbalk debietmeters waarmee je de benodigde hoeveelheid water per groep instelt. 

Dit debiet (volumestroom) is afhankelijk van het vermogen van je verwarmingsgroep, maar ook van het verlangde temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour. Hiermee bepaal je in wezen het opwarm gedrag van de ruimte.

Vloerverwarming verdelers met pomp

De keuze aan systemen is zo groot dat het er zeker niet makkelijker op om de juiste onderdelen voor je verwarming te kiezen. Maak je in je woning gebruik van een zogenaamd Hoge Temperatuur Verwarming, een cv- ketel (HTV)? Dan heb je een verdeler nodig met een waterpomp, een zogenoemde open verdeler. 

De verdeler gebruikt vervolgens de ingebouwde waterpomp om het koelwater dat terugkomt uit de leidingen automatisch te mengen met het warme water. Zo blijft de temperatuur in de verwarmingsbuizen op de juiste vooraf ingestelde temperatuur die het beste bij uw vloer past.

Verdeler zonder pomp

Als je een lage temperatuur verwarming (LTV) gebruikt, heb je een verdeler zonder waterpomp of een gesloten verdeler nodig. Het warme, maar zeker geen te heet water van de warmtepomp wordt dan rechtstreeks via de verdeler naar de verwarmingsbuizen verstuurd. Nadat de cyclus is voltooid, stroomt het water terug naar de warmtepomp.

Stadsverwarming

Als je woning is aangesloten op stadsverwarming, heb je een aangepaste verdeler nodig. Deze werkt hetzelfde als een klassieke verdeler voor verwarming met een warmtepomp. Dit soort vloerverdelers zijn uitgerust met aangepaste onderdelen die een zo goed mogelijke werking garanderen.

Kleine kamers verwarmen met vloerverwarming

Wanneer je vloerverwarming wilt voorzien in kleine ruimtes tot 5 m², zoals bijkeuken, toilet of badkamer, kunt je best gebruik maken van RTL of retourkranen. Zo’n klep plaats je aan het einde van een kleine verwarmingsinstallatie waar het water teruggaat naar de retourleiding van de cv-installatie. Dit werkt ook goed samen met tackerplaten.

De klep opent en sluit de waterstroom van je centrale verwarming op een vooraf ingestelde temperatuur. Hierdoor blijft de vloer ook in deze kleine ruimtes op een constante temperatuur. In zulke kleine kamers heb je helemaal geen aparte verdeler meer nodig.