Randisolatie

Overweeg je een betonvloer te leggen in je nieuwbouw of je renovatieproject? Dan moet je niet alleen een juiste keuze van bouwmaterialen maken, maar tegelijk met technische termen rekening moeten houden. Naast het aanbrengen van bekisting en bewapening, zul je ook rollen randisolatie moeten plaatsen. Wat is randisolatie en waar plaats je die precies?

Filter

Wat is randisolatie precies?

Randisolatie, foamband of kantstroken is een isolatieband die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. Binnen gebruiken we vijf millimeter dikke isolatie. Voor buiten gebruiken we een dikte van minstens tien millimeter. De hoogte van de band bedraagt gemiddeld tussen de vijfentwintig en dertig centimeter. 

Deze akoestische isolatie wordt ook wel bouwelement aangebracht langs de omtrek van je vloer. Het zorgt ervoor dat de spanningen, zoals krimping en uitzetting, in de chape maximaal opgevangen worden. Deze isolatie bestaat uit polyethyleenschuim (PE), voorzien van een gesloten celstructuur. Dit materiaal absorbeert geen vocht en is voldoende soepel om uitzetting te voorkomen.

Randisolatie bij betonvloeren

Dit soort isolatie wordt vooral gebruikt bij betonvloeren. Betonnen vloeren zijn gescheiden van muren en wanden, waardoor uitzetting en krimp zich vaak kunnen voordoen. Met het plaatsen van randisolatie verkleinen we dus de kans op scheuren. 

Deze isolatie voorkomt ook eventueel contactgeluid die ontstaan tussen de vloer, de muren en de wanden. Het is tegelijk een schokband bij het gebruik van zogenoemde vlindermachines tijdens het buigen van de betonnen vloer. Daar is een hoogte van gemiddeld dertig centimeter voor nodig.

Waar en hoe deze isolatie plaatsen?

Plaats deze isolatie op alle wanden, voegen en voegwerk. Zo kan de betonvloer uitzetten en krimpen waar nodig. Denk hierbij zeker aan poeren die zich op het vloeroppervlak bevinden. Je plaatst deze isolatie zo ver mogelijk tegen wanden en muren en zo strak mogelijk in alle hoeken. 

Als je deze isolatie niet strak genoeg in de hoeken plaatst, ontstaan er openingen waar dus geen beton aanwezig is. Deze isolatie maak je best vast met nietjes. Wanneer de betonvloer geplaatst is, kun je de isolatie weggesneden tot op vloerniveau. Tussen de vloer en de muur of wand blijft de isolatie aanwezig. 

Na het wegsnijden van de isolatie kit je de aansluiting tussen wand en vloer af, of plaats je een plint. Dit soort isolatie snij je best af als de vloerbekleding werd ligt. Zo voorkom je dat er lijm of voegspecie tussen de chape en de muur kruipt. Zo is er ook geen risico op uitzetting.

Randisolatie bij een betonvloer in de badkamer?

Koos je voor een betonvloer in je badkamer? Dan is het uiteraard ook nodig om daar zo’n isolatie te plaatsen. Zorg er dan zeker voor dat de aansluiting tussen vloer en wand waterdicht is. Daarom snijd je de isolatie bij voorkeur tot gemiddeld twee centimeter onder het vloerpeil weg. Daarna volgt de uiteindelijke wandafwerking. Tenslotte breng je een kitnaad aan de oppervlakte aan tussen de vloer en de muur of de wand.

Randisolatie vloerverwarming

Randisolatie is van groot belang bij de installatie van vloerverwarmingssystemen. Zonder deze isolatie kan de opgevangen warmte in de balken aan de randen van je kamer ontsnappen en verloren gaan. Met onze randisolatie voor de vloerverwarming zorg je er echter voor dat de warmte gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld, waardoor je energie bespaart en het huis warmer wordt. Deze randisolatie is niet alleen effectief om het rendement te verhogen, de randisolatie voor vloerverwarming is relatief snel te installeren. Als vloerverwarming met goede randisolatie op de juiste manier in het huis wordt geïnstalleerd, heb je maximale energiebesparing.