Noppenplaten

Besloot je om zelf je vloerverwarming te installeren? Dan zal je met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden. Bij nieuwbouw, wordt vloerverwarming onmiddellijk op de vloer gelegd. Het gehele systeem bestaat uit een stelsel van leidingen waar warm water doorheen stroomt om uw vloeren te verwarmen.

Filter

Is de ondervloer waar je vloerverwarming wilt leggen niet aanwezig, of is deze onvoldoende geïsoleerd? Dan kun je gebruikmaken van zogenaamde noppen en tackerplaten. Wat is het verschil het gebruik van noppenplaten en tackerplaten, en wat zijn de voordelen van elk systeem ten opzichte van bijvoorbeeld draadstaal matten?

Vloerisolatie noppenplaten

Een goede vloerisolatie is een belangrijk onderdeel bij het plaatsen van vloerverwarming. Als je de vloer niet voldoende isoleert, gaat een deel van de warmte  verloren.

Vloerverwarming verbetert je wooncomfort aanzienlijk, maar is tegelijk ook een zuinige manier van verwarmen. We beschikken namelijk over een groter oppervlak om de warme uit te stralen naar alle hoeken van de kamer.

In combinatie met een betaalbare HR- ketel, kun je verrassend veel besparen op je energiefactuur. Met het gebruik van noppenpanelen kun je je vloer beter isoleren bij het plaatsen van vloerverwarming.

Geïsoleerde noppenplaten worden veel gebruikt bij het plaatsen van buizen voor het leggen van vloerverwarming. Ze bestaan uit een rubberen bodemplaat met daarop enkele rubberen noppen.

Tussen deze bodemplaat en de rubberen noppen kunnen leidingen worden gelegd. Zo worden de leidingen extra beschermd en makkelijker op hun plaats gehouden.

Deze noppenplaten worden bovenop de bestaande isolatie, dekvloer of ondervloer geplaatst en volledig bedekt met een extra laag beton met daar bovenop je vloerbedekking. Geïsoleerde noppenplaten hebben een onderlaag uit piepschuim, verkrijgbaar in meerdere diktes.

Voordelen van noppenplaten:

  • Makkelijk en dus snel te plaatsen.
  • Als je noppenplaten met EPS of piepschuim gebruikt, kun je tegelijk je vloer isoleren.
  • Gebruiken minder energie.

Vloerverwarming aanleggen met krimpnetten

Naast noppen en tackerplaten, kun je vloerverwarming nog altijd aanleggen met krimpnetten. Op de vloerconstructie wordt een stalen net gelegd. Daar worden dan de verwarmingsbuizen aan vastgemaakt.

Wanneer je vloer niet geïsoleerd is, zal je deze bij het gebruik van krimpnetten deze nog moeten plaatsen. Je kunt dus zelf bepalen op welke manier je de vloer wilt isoleren.

Het plaatsen van de vloerverwarming is weinig tijdrovend. Alle soorten vloerbedekking zijn geschikt voor het gebruik van krimpnetten.

Alternatieven voor niet geïsoleerde vloeren

Is je vloer nog niet geïsoleerd? Dan zal je je vloer eerst moeten isoleren voor je je vloerverwarming plaatst. Isolatieplaten uit piepschuim (PUR) worden veel gebruikt. Ze worden onder de vloerverwarming geplaatst met daar bovenop een laag beton.

Gespoten purschuim (PIR) is een andere mogelijkheid. Dit isolatiemateriaal wordt vloeibaar op de vloer aangebracht. Het is een ook uitstekende isolator. Gebruik purschuim zonder schadelijke Cfk’s, die zijn schadelijk voor ons leefmilieu.

Isolatiebeton is een andere mogelijkheid om je vloer te isoleren. Dit materiaal wordt alleen gebruikt als extra isolatielaag en dus nooit alleenstaand. Beton isoleert onvoldoende, zeker bij vloerverwarming.