Gereedschap & Lubricantes

Voor veel gereedschappen zoals frezen en zagen en allerlei mechanische gereedschappen is een regelmatige behandeling met aangepaste smeermiddelen onmisbaar. Om de goede werking en een lange levensduur te kunnen garanderen, is het gebruik van het juiste smeermiddel of lubricante een sterke aanrader.

De keuze aan lubricantes is zo groot dat het aangepaste smeermiddel vinden niet altijd even makkelijk is. Om een juiste keuze te maken is het dus belangrijk om zowel de verschillende smeermiddelen als hun juist gebruik te kennen. Dat is zowel belangrijk voor de professionele gebruiker en voor industriële toepassingen als voor de gelegenheid klusser.

Filter

Wat zijn lubricantes of smeermiddelen?

Smeermiddelen worden gebruikt om wrijving tussen onderdelen die met elkaar in contact komen te verminderen. Afhankelijk van het type vervullen smeermiddelen ook verschillende andere functies, zoals thermische regeling, krachtoverbrenging, het beschermen afdichten van stof of vuil, het voorkomen van roest en corrosie. Smeermiddelen worden veel gebruikt in zowel de automobiel-, als in de lucht- en ruimtevaart-, bouw-, chemische en textielbranche.

Voordelen van smeermiddelen

De juiste smeermiddelen verlengen van de levensduur van machineonderdelen. Smeermiddelen:

 • Verlengen de levensduur van machines en hun onderdelen
 • Verminderen wrijving en slijtage
 • Verhogen de prestaties
 • Beschermen tegen verontreinigende en gevaarlijke stoffen
 • Verminderen de warmteontwikkeling
 • Voorkomen roestvorming

Soorten lubricantes: Oliën

Olie is het meest gebruikte smeermiddel in onze productiebedrijven. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen zoals tandwielen, scharnieren en lagers. Zeker bij hoge temperaturen en hoge snelheden. Om oxidatie en corrosie te voorkomen, kunnen additieven zoals anti oxidanten of anti-roest middelen aan de basisolie worden toegevoegd om hun prestaties te verbeteren. Basisolie verwijst naar het hoofdbestanddeel dat in de meeste smeeroliën aanwezig is.

Soorten lubricantes of smeermiddelen: vetten

Smeervetten zijn mengsels van olie, verdikkingsmiddel (vooral zeep) en ondersteunende stoffen zoals teflon. Deze ingrediënten geven vetten verschillende texturen, diktes en viscositeiten. Hun werking is vergelijkbaar met die van olie. Het wordt gebruikt in toepassingen waar geen olie kan worden gebruikt of waar de koeleigenschappen van olie niet vereist zijn. Vet biedt een uitstekende bescherming tegen slijtage en is een uitstekende afdichting tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het wordt onder andere gebruikt bij tandwielen, lagers, spindels, kettingen en koppelingen. Verdikkingsmiddelen zorgen voor consistentie en versterken de eigenschappen van vetten.

Soorten vetten: Kogellagervet

Smeert kogellagers om hun weerstand tegen thermische ontwikkeling en mechanische belastingen te verhogen. Kogellagervet is ook geschikt voor het smeren van kettingen en tandwielen.

Keramische vetten

Dit smeermiddel heeft kleine deeltjes keramiek als belangrijk bestanddeel. Het verhoogt de weerstand tegen slijtage en beschermt tegen roest. Keramische vetten zijn bestand tegen temperaturen tussen – 40 en + 1200 graden.

Montagepasta

Smeer- en montage pasta’s hebben een vergelijkbare werking als smeervet. Het bestaat wel uit meerdere vaste smeermiddelen. Die zorgen voor een dikkere textuur. De combinatie van basisolie, eventuele verdikkingsmiddelen en een vast smeermiddel beschermt tegen wrijving slijtage en scheuren. Deze smeerpasta’s zijn vooral geschikt allerlei verbindingen met schroefdraad vooraf te smeren. Deze pasta’s voorkomen roesten en zorgt ervoor dat na langdurige blootstelling aan warmte en andere externe invloeden de verbinding nog altijd kan gedemonteerd worden.

Rubbervet

Voorkomt het uitdrogen rubberen dichtingen en andere toepassingen in rubber. Het verlengt ook de levensduur en voorkomt dat bijvoorbeeld de ramen van je auto aan hun rubberen dichtingen blijven kleven.

Vaseline

Je gebruikt vaseline om de soepele werking van metalen onderdelen te verzekeren en om roesten te voorkomen. Vaseline is ongeschikt voor toepassingen waarbij veel warmte vrijkomt.

Smeermiddelen met siliconen en olie

Sommige smeermiddelen zijn een mengsel van olie en siliconen, zoals:

Kruipolie

Opvallend dunne olie dat tot in de kleinste openingen kan doordringen. Je gebruikt deze kruipolie vooral om vastgeroeste delen zoals bouten en moeren los te krijgen, maar ook preventief.

Teflon spray

Teflon spray is een algemeen smeermiddel met teflon of polytetrafluorethyleen (PTFE). Teflon heeft verwijdert vocht. Het zorgt voor een soepele beschermlaag die een soepele werking garandeert en roest geen kans geeft. Teflon spray wordt vooral gebruikt voor het smeren van fietskettingen, lagers, en voor allerlei gereedschappen.

Slotspray

Een smeermiddel met olie en siliconen om het vastvriezen van (cilinder) sloten te voorkomen.

Kabelolie

Beschermt (bewegende) kabels. Om deze bescherming nog te verhogen, wordt er vaak grafiet aan toegevoegd.

Kettingzaagolie

Dit soort olie wordt voornamelijk gebruikt om de ketting van je kettingzaag in goede conditie te houden.

Siliconenspray

Dit krachtig smeermiddel is waterbestendig, vermindert wrijving en beschermt tegen roest. Siliconenspray trekt minder vuil aan.

Droge smeermiddelen

Een droog smeermiddel wordt gebruikt wanneer olie of vet niet kunnen worden zoals bij buitengewoon hoge temperaturen.

Additieven of toevoegingen

Verbeteren de eigenschappen van smeermiddelen. De meeste additieven worden gebruikt als:

 • Antioxidant: voorkomen dat zuurstof het smeermiddel afbreekt en zo roestvorming veroorzaakt.
 • Demulgator: verbetert het afvoeren van water.
 • Verschuiming: voor een betere afbraak van schuimbellen.
 • Filmversterkers: verbeteren de hechting van het smeermiddel.
 • Viscositeitsverbeteraar: voor een betere viscositeit van het smeermiddel bij hoge temperaturen.
 • Om de vloeipunt temperatuur te verlagen.