Reflectiefolie

We beschikken over vele soorten materialen om onze woning goed te isoleren. We hebben daarbij de keuze tussen glaswol, steenwol, kurk, piepschuim, purschuim en reflectiefolie in de vorm van thermoskussens of als multifoil isolatie. Wanneer deze materialen zijn geplaatst volgens het boekje, wordt het warmteverlies tot een strikt minimum beperkt.

Filter

Reflectiefolie wordt vooral gebruikt onder vloerverwarming, bij voorkeur aluminiumfolie. Deze folie doet dan dienst als een sterke thermische isolator. Die is ongevoelig voor vocht en is tegelijk een goede geluidsisolatie. Met de juist gekozen accessoires is deze aluminiumfolie makkelijk te plaatsen.

Waarom isoleren met reflectie folie?

De isolerende werking van de reflecterende folie wordt bereikt door het uitschakelen van de warmte-uitwisseling door straling. De folie reflecteert warmtestraling, maar straalt zichzelf niet of maar in beperkte mate uit. 

In multifoils en thermische pads blijft alleen thermische geleiding door de lucht over. Lucht is een slechte warmtegeleider, maar een uitstekende isolator. De lucht in de thermische pads blijft ook stationair. Zo is de bovenkant de warmste kant. Er is op die manier geen overdracht van warmte door stroming. 

Door de gunstige eigenschappen van dit soort folie kan de geringe hoeveelheid warmte die de bodem van de isolatielaag bereikt, weinig of zelfs helemaal niet worden overgedragen aan de kruipruimte vloer en de fundering.

Reflectiefolie bij vloerverwarming

Vloerverwarming wordt in veruit de meeste gevallen geïsoleerd met reflecterende aluminiumfolie. Vloerverwarming wordt onder de ondervloer aangelegd, en wordt daarom nog voor het storten van het beton geplaatst. Er wordt eerst een dampremmende folie op de ondergrond gelegd. 

Zo kan het grondwater onmogelijk opstijgen en de muren van je woning aantasten. Op deze dampremmende folie komt dan de isolerende folie. Op deze folie komen vervolgens de draadstaal matten en de verwarmingsbuizen. Daarna wordt het beton direct op de vloerverwarming gestort. Beton is namelijk ook een uitstekende warmtegeleider.

Isolatiemateriaal aanbrengen

Deze reflecterende aluminiumfolie wordt als isolatiemateriaal dus nog voor de vloerverwarming gelegd. Als het isolatiemateriaal op de vloerverwarming zou aangebracht worden, wordt alle warmte geblokkeerd. 

Omdat de meest gekozen isolatiematerialen zoals steenwol meestal te dik zijn voor vloerverwarming en daardoor de constructie te hoog wordt, maken we bij vloerverwarming dus gebruik van weerkaatsende folie. Deze folie doet zo dienst als thermische isolator. Dit soort folie is ook ongevoelig voor vocht en schimmel, twee factoren die onze gezondheid ernstig schaden. 

Reflecterende aluminiumfolie verwerken

Deze folie kan dus relatief makkelijk geplaatst worden. Besloot je om ook deze folie te plaatsen? Maak dan eerst de ondervloer droog en proper en snij daarna met een isolatiemes de folie op maat. Maak tot slot de folie aan alle randen goed vast met een speciale aluminium tape. Zorg dat er geen lucht bij kan. Controleer of de gemetalliseerde PET-film van de folie aan de bovenkant van de constructie zit.

Voordelen van reflectiefolie

Reflectiefolie heeft nog meer voordelen. Reflectiefolie:

  • Kun je relatief makkelijk aanbrengen.
  • Is ook geschikt voor ondiepe kruipruimtes met een minimale hoogte van 35 centimeter onder houten balken en 45 centimeter onder beton.
  • Er komen tijdens het aanbrengen van de reflectiefolie geen toxische stoffen vrij.
  • Er komen ook geen vezels of vrij. 
  • Is duurzaam, milieuvriendelijk en heeft een lange levensduur.
  • Is makkelijk verwijderbaar.
  • Kan herplaatst worden bij renovatie of kleine verbouwingen.